WE KUNNEN ONZE HUID OP EEN NATUURLIJKE MANIER ONDERSTEUNEN

De huid is niet alleen het grootste orgaan van het lichaam maar ook een spiegel van onze gezondheid. Ook is het de eerste barrière die ons beschermt tegen ziekteverwekkers en verontreinigende stoffen.Structureel bestaat de huid uit twee hoofdlagen, de epidermis ende dermis. De epidermis, ,de bovenste laag, is verantwoordelijk voor veel van de barrière functies van de huid.  De dermis, de innerlijke steun, is de binnenste laag van de huid die zich tussen de epidermis en andere weefsels van het lichaam bevindt, zoals bindweefsel, onderhuids vet, spieren en botten, is ook het structurele en voedings-ondersteunend netwerk onder de epidermis. Aangezien elke laag zijn eigen unieke structuur en functie heeft, moeten de voedingsbehoeften van elke laag afzonderlijk worden bekeken.

MICROBIOOM ONDERSTEUNEN / HUIDBARRIÈRE VERBETEREN

De microbiota van de huid is een complexe interactie tussen de werkelijke huidlagen en hun omstandigheden, het immuunsysteem, de micro-organismenpopulaties en tal van andere gastheer- en milieugerelateerde factoren. Veel huidaandoeningen zijn gekoppeld aan microbiota dysbiose, d.w.z. bepaalde bacteriën of schimmels groeien tot een te hoog niveau waardoor een onbalans in het huidmicrobioom ontstaat (Grice et al., 2009). Vandaag de dag hebben we de mogelijkheid om een gezonde huid-microbiota op verschillende niveaus te ondersteunen.

VEROUDERING/ANTI-AGING

Veroudering van de huid is een complex proces, afhankelijk van zowel de intrinsieke als extrinsieke factoren. Deze omvatten genetische en hormonale invloeden aan de intrinsieke kant en extrinsieke veroudering, die te wijten is aan omgevingsfactoren zoals blootstelling aan ultraviolet (UV) licht, vervuiling, infecties of het roken van sigaretten of trauma….. Een gezonde, normale huid vertoont een licht zure pH waarde  (4,2- 5,6), die helpt bij de preventiekolonisatie van pathogene bacteriële, regulering van enzymactiviteit en het behoud van een vochtrijke omgeving, maar met veroudering stijgt de pH van de huid aanzienlijk.