Een sterk immuunsysteem is belangrijker dan ooit! Middels deze test wordt bewustwording gecreëerd, een immuunsysteem dat goed in balans is. Welke vitaminen, nutriënten en producten van belang zijn voor een sterk immuunsysteem.

UW GEZONDHEID BEGINT IN DE DARMEN.

Over het microbioom
Kleine huisgenoten – grote impact!
Het menselijke maagdarmkanaal bestaat uit zowel de maag als de dunne, dikke darm en het rectum met een totale lengte van meer dan 8 meter. Het is ook dichtbevolkt met miljarden micro-organismen, eenvoudigweg bekend als het darmmicrobioom of de darmflora en kan samen wel zo’n 2 kilo wegen.
Een gezond darmmicrobioom, ofwel het geheel van alle micro-organismen in ons spijsverteringskanaal, vormt de basis voor ons algemeen welzijn. Het darmmicrobioom bestaat uit bacteriën, virussen en schimmels. Het merendeel (ongeveer 95%) zijn bacteriën.
Ons darmmicrobioom wordt aangemaakt tijdens de geboorte, wanneer we het vruchtwater van onze moeder en de bacteriën die zich daar voor het eerst hebben gevestigd in onze mond ontvangen.
In de loop van ons leven verandert de samenstelling van deze bacteriën voortdurend van type en omvang, omdat het darmmicrobioom “leeft”. Dit komt door onze voeding en onze omgeving, waarmee het lichaam zichzelf symbiotisch regelt. Als gevolg hiervan is elk darmmicrobioom een ​​eigen universum en is het voor iedereen anders.

 • 80 – tot 90% van uw immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Een onbalans van darmbacteriën kan leiden tot een slechte immuniteit.
 • 90% van ons geluks-hormoon serotonine wordt geproduceerd in de darmen. Wat er in je darmen gebeurt, beïnvloedt je humeur, concentratie en kan zelfs een oorzaak zijn van depressie.
  Je darmen zijn de thuisbasis  van meer dan 100 miljoen zenuwcellen  die rechtstreeks naar de hersenen leiden.   Dat zijn nog meer zenuwcellen  dan die van  de hersenen naar het hele lichaam leiden.   Dit betekent dat je voortdurend informatie uitwisselt met je hersenen. Het zenuwstelsel van je darmen maakt gebruik van dezelfde  neurotransmitters (informatiedragers  tussen cellen) als je hersenen. Neurotransmitters spelen een belangrijke rol bij psychische aandoeningen, zoals  depressie. Uw microbioom is ook een onmisbare speler, omdat het metabolisme van uw bacteriën in het spijsverteringskanaal  kan verstoren, de balans van de hersenen boodschappers zoals noradrenaline, dopamine of serotonine en dus invloed op uw gemoedstoestand.Er zijn meestal veel factoren die kunnen bijdragen aan lusteloosheid of depressie. Vaak zijn ze fysieke of indirecte oorzaken zoals chronische ziekte, hormonale onbalans, permanente stress en conflicten,eenzaamheid of andere tegenslagen.
 • Sommige bacteriën bevorderen uw gezondheid, andere verstoren uw gezondheid.
  Hetzelfde  geldt voor uw gewicht. Er zijn bacteriën die gewichtstoename bevorderen
  en  bacteriën die ertegen beschermen
  .
  Wat hebben uw bacteriën de neiging om te doen?
  Een calorierijk dieet is een oorzakelijke factor bij obesitas en kan ook leiden tot veranderingen in het darmmicrobioom.
  Naast voedings-, levensstijl- en genetische factoren, wordt vermoed dat obesitas ook het gevolg kan zijn van een verstoring van het darmmicrobioom, wat de metabolische functie en de balans tussen voedselinname en energieverbruik beïnvloedt.
 • De toestand van uw microbioom is te zien aan het uiterlijk van uw huid. Een onbalans in darmbacteriën is in recente studies in verband gebracht met psoriasis, rosacea (koperroos), atopische dermatitis en acne.
 • Als je microbioom in balans is, ben jij ook fitter en sterker.